Tuli tehtyä pitkästä aikaa lasagnea ja voi että kun oli hyvää!
Tämä on hyvin terveellinen versio vaikka käytinkin sika-nauta jauhelihaa, mutta vain 700g vaikka vuoka on TODELLA ISO. Painoa ruoalle tuli useampi kilo. Lisäksi joukossa on reilusti kasviksia. En mitannut/punninnut mitään, joten arviot laitan.
Tomaattikastike:
3-4 sipulia silputtuna
Juureksia raastettuna (käytin tällä kertaa 4 porkkanaa ja puolikkaan bataatin. Hyvin sopii esim. lanttu, palsternakka jne.)
Tuoretta rosmariinia (ei välttämätön), timjamia tms.
Öljyä kuullotukseen
6 purkkia tomaattimurskaa (käytin valkosipulimaustettua ja maustamatonta)
hunajaa taittamaan tomaattia. Noin tl/tomaattimurskapurkki eli n. 6-7 tl yhteensä)
mustapippuria, suolaa
Kuullota sipulit, juurekset sekä rosmariinit öljyssä n. 10 minuuttia. Älä ruskista. Lisää tomaattimurskat, huuhele purkit vedellä ja kaada joukkoon. Anna hautua. Lisää loppuvaiheessa paistettu ja hyvin maustettu jauheliha. Tarkista maku ja mausta tarpeen vaatiessa. Mikäli vielä tuntuu kitkeryyttä lisää hunajaa. Itse lisäsin lopussa joukkoon vielä purkillisen papuja tomaattikastikkeessa sekä kolme kevätsipulia varsineen, siivutettuna. Mikäli käytit kokonaisia rosmariinin oksia muista jättää ne sivuun, eivät kuulu lasagnen joukkoon 😀. Vettä voi myös joutua lisäämään.
Juustokastike:
Voita ja jauhoja n. 100g kumpaakin
2l maitoa
juustoa
suolaa, mustapippuria
Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot. Sekoittele miedolla lämmöllä, ÄLÄ ruskista. Lisää joukkoon maitoa koko ajan sekoittaen. Maito kannattaa kuumentaa etukäteen esim. mikrossa. Lisää joukkoon juustoja maun mukaan. Joku joskus sanoi ettei juustokastikkeella ole niin väliä, mutta itse olen toista mieltä. Se kuuluu oleellisesti lasagneen ja kannattaa tehdä huolella! Eli laitoin reilun palan mustaleimaemmentaalia sekä lisäksi kermajuustoa. Päälle vielä lopussa goudaa ja tuli täydellistä.
Mausta kastike suolalla ja pippurilla, anna hautua kokoamiseen asti miedolla lämmöllä.
Näistä kastikkeista otin pienet osat sivuun kasvislassea varten. Määrät ovat suuria, mutta helppohan niitä on pienentää. Kastikkeita voi myös pakastaa ja tehdä sitten loppuun milloin vain tai käyttää sellaisenaan kastikkeena.
Kokoaminen:
Aloita lasagen kokoaminen öljyämällä vuoka. Laita pohjalle reilusti tomaattikastiketta. Lado päälle lasagnelevyjä ja niiden päälle vielä tomaattikastiketta. Sitten on juustokastikkeen vuoro ja päälle levyjä. Taas tomaattikastike, juustokastike ja levyt. Viimeisten levyjen päälle tulee ainoastaan juustokastiketta ja vähä juustoraastetta.
Lasagnelevyjäkin oli monenlaisia eli käytin kolmea laatua. Ekaan ja vikaan kerrokseen tavallisia ja väliin yksi kerros täysjyvälevyjä ja yhteen pinaattilevyjä.
Paista 200 asteessa 40 minuuttia (keskikokoinen vuoka puolisen tuntia ja pieni 20-25 minuuttia)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti