Nyt kun teen lihapiirakoita ja soijapiirakoita on hyvä hetki tehdä samalla myös munkkeja ennen kuin öljy menee vaihtoon. Teen taikinan neljään desiin maitoa.
4 dl maitoa
18 g kuivahiivaa (11g + lidlin pussi eli 7g) tai 1,5 palaa tuorehiivaa.
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2-4 tl kardemummaa maun mukaan
1 muna
100g pehmeää voita
n. 14 dl (800g) vehnäjauhoja
Sekoita kädenlämpöisen maidon joukkoon suola, sokeri, kardemumma sekä hiiva. Lisää muna ja jauhoja vähän kerrallaan. Pehmeä voi loppuvaiheessa, jonka jälkeen vielä alustetaan taikina jauhoilla. Mitä pidempään vaivaat sen parempi ja kimmoisampi taikina. Koneella käy näpsäkästi, itse tällä kertaa käsin vaivasin. Taikina saa jäädä vähän löysemmäksi kuin perus pullataikina. Anna nousta liinan alla tunnin verran.
Pyörittele minkälaisia munkkeja haluat. Itse tein pieniä pyöreitä (25-30g) ja rinkuloita (n. 50g).
Paista 180 asteisessa öljyssä reilu 2 min/puoli. Nosta valumaan ritilälle tai talouspaperin päälle. Alle leivinpaperi niin ei sotke.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti