Saariston tervaleipää ja savusiika-katkarapumoussea.
*****
Karitsanpaistia punaviinikastikkeella sekä hasselbackan perunoita.
*****
Pashaa.
****
Kaikki ruoat leipää lukuunottamatta gluteenittomia ja mahdollisia tehdä laktoosittomina.
Savusiika-katkarapumousse:
150g ranskankermaa
2dl kuohukermaa
eSavusiikaa (tai jotain muuta kalaa)
Katkarapuja pari kourallista
Pieni punasipuli
Tilliä puntti (osa koristeeksi)
Sitruunamehua
Mustapippuria, suolaa (hunajaa)
Valmistelut aloitettu jo edellisenä päivänä.
Katkaravut sulatetaan ja valutetaan. Savusiika perataan. Punasipuli silputaan ja tilli silputaan. Sitruunasta mehu.
Katkaravut sulatetaan ja valutetaan. Savusiika perataan. Punasipuli silputaan ja tilli silputaan. Sitruunasta mehu.
Sekoitetaan kaikki ainekset kermaa (ja hunajaa) lukuunottamatta. Kerma vatkataan ja lisätään ennen tarjoilua jolloin myös maku tarkistetaan ja lisätään tarvittaessa hunajaa. Tähän olisi smetana parempaa, koska sen saa vaahdotettua mutta kyllä ranskankermankin kanssa sujui ihan hyvin.
Laitetaan annosleivän päälle moussea sillai sopivasti ja ehkäpä vähän koristellaankin.
Karitsanpaisti
Paistista kalvot pois. Ensimmäisen paistin kypsensin rasvapuoli ylöspäin ja poistin rasvakerroksen kypsennyksen jälkeen, toisesta poistin sen valmiiksi. Kumpikin käy.
Karitsanpaistin mausteina valkosipulia, timjamia, tuore rosmariini ja -minttu sekä suolalla. Nämä kaikki silputaan pieneksi ja sekoiteaan öljyn joukkoon. Sivellään paistin pintaan ja annetaan maustu. Ensimmäinen paistini ei ehtinyt maustua kovin kauaa muttei se haitannut kun lisäksi tuli punaviinikastike. Lihan maku korostui kun mausteet eivät maistuneet liikaa. Toinen taas ehti maustua vuorokauden ja sopi käyttötarkoitukseen hyvin, koska söimme ranskalaisia eikä ollut kastiketta. Maustettuun paistiin mittari. Sisälämmöksi laitoin 60 ja annoin vielä olla vähän pitempään. 65 oli oikein sopiva. Saa vetäytyä folion alla tunnin verran ja sinä aikana on hyvä laittaa perunat uuniin. Hasselbackan perunat olivatkin jo jossakin ohjeessa aiemmin ja myös täältä löytyy Perunaruokia
Lauantain paisti ennen uunia
Punaviinikastike:
Kattilaan öljyä ja freesataan haluttu määrä salottisipulia, rosmariinia pari oksaa kuin myös timjamia. Lorautetaan joukkoon tippa punaviinietikkaa sekä punaviiniä puolisen litraa. Keitellään reippaalla lämmöllä kunnes jäljellä noin 1dl. Siivilöidään ja takaisin kattilaan. Lisätään joukkoon demi glace kastiketta (joko itse keitettyä tai valmista). Keitellään taas kokoon jonkun aikaa ja lopuksi joukkoon lisätään mustaherukkahyytelöä. Määrät ei nyt tiedossa kun laitoin mututuntumalla maistellen. Suurustin vielä maissijauholla eli maissijauhoa pari tlusikallista ja loraus punkkua joukkoon. Lisätään ohuena norona kastikkeen joukkoon. Valmiin kastikkeen kippasin paloitellun karitsanfileen päälle juuri ennen tarjoilua.
Kastikkeen valmistamiseen meni kaikkiaan noin pari tuntia.
Viimeisenä muttei vähäisimpänä elämäni ensimmänen pasha :).
Koostumus ei ollu täysin oikeanlainen vaan jäi löysemmäksi kuin kuuluisi, mutta me oikeastaan tykkäsimme siitä enemmän. Ei ollut niin raskas. Todennäköisesti painoa ei ollut riittävästi.
Koostumus ei ollu täysin oikeanlainen vaan jäi löysemmäksi kuin kuuluisi, mutta me oikeastaan tykkäsimme siitä enemmän. Ei ollut niin raskas. Todennäköisesti painoa ei ollut riittävästi.
Pääsiäispasha
2,5dl sokeria
2 keltuaista
200g voita
500g maitorahkaa (ohjeessa 400g)
1t vaniljasokeria
(ohjeessa 1dl mantelirouhetta, en laittanut)
(Ohjeessa 1dl rusinoita, en laittanut)
Sen sijaan 1,5dl pilkottua persikkaa (säilyke
1 sitruunan mehu
(1 appelsiinin mehu, en laittanut)
sen sijaan 1 purkki piltti mangososetta
2dl kuohukermaa
2,5dl sokeria
2 keltuaista
200g voita
500g maitorahkaa (ohjeessa 400g)
1t vaniljasokeria
(ohjeessa 1dl mantelirouhetta, en laittanut)
(Ohjeessa 1dl rusinoita, en laittanut)
Sen sijaan 1,5dl pilkottua persikkaa (säilyke
1 sitruunan mehu
(1 appelsiinin mehu, en laittanut)
sen sijaan 1 purkki piltti mangososetta
2dl kuohukermaa
- Vatkaa puolet sokerista ja keltuaiset vaahdoksi.
- Vatkaa loput sokerista ja pehmeä voi vaahdoksi
- Sekoita vaahdot ja rahka tasaiseksi massaksi.
- Lisää vaniljasokeri, sitruunan mehu, persikanpalat ja mangosose. Sekoita.
- Lopuksi kevyesti vaahdotettu kerma.
Kaada massa kostutetulla sideharsolla vuorattuun muottiin ja laita paino päälle. Valuta pashaa vähintään vuorokausi jääkaapissa.
Kumoa tarjoiluastiaan, poista harso ja koristele.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti