2 dl siirappia
2dl sokeria
3tl kanelia
2tl inkivääriä
2tl neilikkaa
2tl pomeranssinkuorta
250g voita tai margariinia
(1tl suolaa)
1 muna
n. 8-9dl vehnäjauhoja
2tl ruokasoodaa
Paloittele voi/margariini.
Kuumenna kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet (itse unohdin suolan muttei haitannut eikä pomeranssinkuortakaan löytynyt vaikka luulin kaapissa olevan..) niin että sokeri sulaa.
Nosta kattila liedeltä.
Lisää paloiteltu jääkaappikylmä voi/margariini ja hämmennä kunnes sulaa kokonaan. Tässä vaiheessa seos jäähtyy sopivasti jatkoa varten.
Muna sekoitetaan jäähtyneeseen seokseen. Voi/margariini jäähdyttää sen sopivasti, joten munan voi laittaa heti perään. Liian kuumassa lähtisi kypsenemään.
Sekoita sooda pieneen määrään jauhoja. Lisää jauhot seokseen hyvin sekoittaen, kunnes taikina on hyvin paksua. Kovaa se ei kuitenkaan tässä vaiheessa vielä ole vaan kovettuu kylmässä.
Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin maustumaan ainakin 8-12 tunniksi.
Pipareita tehtiin parin päivän päästä:
Esim. juustohöylän avulla on näppärä nostella muotoiltu taikina pellille.
Uunissa 220 asteessa n. 5 minuuttia. Ole tarkkana, tummuvat äkkiä.
Sokerikuorrutettakin tein tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta. Mahdollisimman jähmeä massa eli reilusti tomusokeria. Itselläni tomusokeri loppui kesken ja jäi vähän löysäksi joten eipä tullut erityisiä kuvioita.. Aina ei voi onnistua 😁. Pursotinpussi kannattaa laittaa esim. isoon lasiin niin on helpompi täyttää. Sitten vaan reikä päähän ja koristelemaan 😊.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti