26.4.2016

Munkit

Hyvissä ajoin munkkeja tulossa. Laitan pakkaseen niin saa pitkin Vappua herkutella. 
Sokeroidaan sulatuksen jälkeen ja kas; kuin tuoreita!


5dl maitoa
2 pkt/100g tuorehiivaa  (vähempikin riittää, 50-75g)
1,5dl sokeria
2 munaa
2tl suolaa
2rkl kardemummaa
100g pehmeää voita (ei sulatettu)
12-13dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Öljyä paistamiseen (omaan pataani menee noin 1,5 litraa. Öljy oli aiemmin käytettyä ja siivilöityä). Tavallinen (halpis)rypsiöljy käy mainiosti.

Ota aineet huoneenlämpöön hyvissä ajoin.

  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (n. 42 astetta). 
  • Lisää sokeri, kardemumma, suola ja munat
  • Sekoita joukkoon jauhoja aluksi vispilällä ja jatka joko käsin tai koneella. Itse käytän taikinakoukkuja kättä säästääkseni ja tulee todella hyvä taikina.
  • Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. 
  • Alusta loput jauhot taikinaan ja anna levätä puolisen tuntia leivinliinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa.





  • Pyörittele haluamasi kokoisia pyöreitä munkkeja leivinpaperin päälle. 
  • Itse tein joitakin isoja 80g reikämunkkeja. sitten puolitin munkin eli 40g pyöreitä ja lopulta vielä puolitin tuonkin eli pienimmät painoivat enää 20g. Ne ovat meidän piknikkimunkkeja perjantaille :).
  • Kuumenna öljy samalla kun pyörittelet munkkeja.  Lämpömittari olisi hyvä olla ja öljyn lämpötila 175-180 astetta. Liian kuumassa munkit tulevat tummiksi ja syttymisvaara kasvaa. Liian viileässä öljyssä taas munkki imee liikaa öljyä sisäänsä. Minulla on valurautapata, mutta myös tavallinen kattila tai paistinpannukin käy hyvin KUNHAN on sopiva kansi!
  • Pidä kansi lähellä jotta voit tarvittaessa tukahduttaa syttyneen öljyn. 
  • Mikäli haluat reikämunkkeja pyörittele sormella suurehko reikä. Reikä pienenee kypsymisen aikana.
  • Paista munkit kypsiksi, isoja noin 3 minuuttia molemmilta puolilta öljyn ollessa n. 175 asteista ( levy oli nelosella eikä öljy kuumentunut enempää kuin 175 asteiseksi. Vitosella se olisi ollut jo liian kuumaa), keskikokoisia yhteensä n. 4 minuuttia ja pienimpiä noin 3 minuuttia. Pyöreät munkit pyörähtävät näppärästi itsekseen ympäri.
  • Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle reikäkauhalla (reikämunkkeihin käy apuvälineeksi myös esim. voiveitsi tms, Pyörittele heti syötävät munkit sokerissa ja jätä pakastettavat sokeroimatta.


Esimerkki määrästä:

Taikinasta tuli 23 kappaletta n. 80g pullia joten 40g pullia olisi kokonaiset 46kpl ja vastaavasti pienimpiä vielä tuplaten tuo määrä eli 92kpl. Ihan hyvä satsi, nuo pienimmät on oikein kivan kokoisia, aika lailla sellaisia mitä näkee kauppojen myyntitiskeillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti