25.4.2016

Wappusima

Perinteiseen tapaan tein ämpärillisen simaa. Meillä vain aikuiset juovat simaa,  lapset ei tykkää :).

8 litraa vettä
500g kidesokeria
500g fariinisokeria
ripaus kuivahiivaa
2 sitruunaa



- Laita sokerit puhtaaseen ämpäriin. 
- Kuumenna pari litraa vettä kiehuvaksi ja kaada sokereitten päälle. 
- Sekoittele kunnes ovat sulaneet.
-Lisää loput vedet kylmänä. 
- Nyt nesteen pitäisi olla haaleaa ja voit lisätä hiivan. 
(hiivaa tosiaan hyvin pieni määrä, noin 1/4 tl)
- Lopuksi hyvin pestyt, viipaloidut sitruunat. Kannattaa jättää päädyt pois, koska valkoisista osista tulee kitkeryyttä. 
(Oikeastaan kannattaisi laittaa pelkkää kuorta ja mehua, 
itse menin helpomman kautta).
- Kansi kiinni ja antaa olla 12-24 tuntia huoneenlämmössä.
- Pullotettaessa voit lisätä pohjalle muutaman rusinan niin tiedät milloin sima on valmista -rusinat nousevat silloin yleensä pintaan. 
- Muista pestä pullot hyvin -itse pesen ja vielä desinfioin kuumassa uunissa.
  
Säilytettäessä simaa jääkaapissa se on valmista noin viikossa, huoneenlämmössä 3-4 päivässä. 
Itse pidän suurimman osan jääkaapissa, mutta muutaman myös lämpimässä, jotta saadaan simaa jo perjantaina. Silloin vietämme etukäteisvappua tivolin ja piknikin merkeissä :).


Päivitystä eli pullotusta.
Jouduin laittamaan osan muovipulloihin kun ei noita lasipulloja ollutkaan kovin montaa.. no hyvin pesin ja kiehuvalla vedellä huuhdoin :).

Ripaus sokeria ja muutama rusina. Sitten vaan simaa pulloon ja korkki kiinni.


Tällainen satsi. Tuo iso muovikanisteri on 2,5l.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti